dimarts, 5 d’abril de 2022

Mou-te i menja bé!


L'activitat física dels infants és un concepte que cal tenir en compte en una societat com l'actual, amb alguns dèficits emocionals derivats de la pandèmia i plena d'aspectes que no fomenten les activitats amb despesa energètica. Sabent que la pràctica regular i adequada d'activitat física afavoreix la capacitat de concentració, el rendiment escolar, l'equilibri emocional i la socialització, a banda d'altres beneficis com la prevenció de l'obesitat o l'aparició de malalties cardiovasculars. Les dades actuals parlen per si soles! La gran majoria d'infants i adolescents no està complint les recomanacions de l’Organització Mundial de Salut sobre activitat física (60 minuts al dia/7 dies a la setmana d'activitat física moderada-intensa).


Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya 2019-2020, infants i joves entre 3 i 14 anys, un 27,2% tenen un oci actiu (entenent per oci actiu la pràctica d'esport o joc al carrer més d'una hora al dia) envers el 46,7% tenen un oci sedentari (passar més de 2 hores al dia davant d'una pantalla). Gairebé un 50% de la població infantojuvenil passa més de 2 hores al dia davant d'una pantalla (ja siguin videojocs, televisió, tauletes, smartphones, PC, etc.) i aquest comportament influeix directament en l'augment del sedentarisme. Fem-hi cap...!


No podem oblidar que l'etapa infantojuvenil és protectora per l'adquisició de comportaments positius, ja que aquests hàbits saludables (l'activitat física i l'esport conjuntament amb una alimentació equilibrada), seran factors protectors en l'adultesa envers malalties cròniques no transmissibles com el càncer, la diabetis, l'obesitat i les malalties cardiovasculars. Per aquest motiu, és crucial que la canalla i els joves es mantinguin actius, independentment de la condició física que tinguin, ja que el sedentarisme és un factor de risc "per se".

Avui, en el marc del Dia Mundial de l'Activitat Física, volem aprofitar per presentar-vos una guia elaborada a partir de les preguntes més freqüents relacionades amb l'alimentació i la hidratació durant la pràctica d'activitat física i esportiva en la infància i l'adolescència i que ofereix un seguit de consells per donar-hi una bona resposta i així desmuntar certs mites sobre l'alimentació i l'activitat física. 

Segur que alguna vegada us heu fet alguna d'aquestes preguntes envers l'alimentació i la pràctica esportiva amb els vostres fills: 

- Per què és important menjar sa i quina és la millor manera d'aconseguir-ho? 

- Després de menjar, quanta estona s'ha d'esperar per fer activitat física? 

- Es pot seguir una alimentació vegetariana? I si es fa molt esport? 

- Què es pot menjar per evitar lesions i millorar el rendiment? 


La guia Mou-te i menja bé, pretén donar resposta a totes aquestes qüestions relacionades amb l'alimentació, la hidratació i la pràctica d'activitat física, i es reforcen consells avalats per professionals de la nutrició i de l'activitat física.

Us animem a donar-li una ullada clicant a l'enllaç.

Bona setmana i salut per tots/es!

Marina Garcia. 

Nutricionista. Pediatria CAPSBE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada