diumenge, 22 de maig del 2016

Enterovirus i símptomes neurològics

Els enterovirus, com tothom déu saber a aquestes alçades, és un gènere de virus molt nombrosa. Aquí ja hem parlat d'un grup, els Cocksakie, per ser alguns d'ells causants de la malaltia boca-mà-peu.
Aquestes setmanes ens troben en un moment d'incertesa, ja que s'han acumulat casos d'una malaltia amb manifestacions neurològiques poc habituals per la seva gravetat.

Sembla que el causant concret serà un enterovirus que per alguna raó ha arribat a la nostra població infantil, quan no era habitual. Durant les properes setmanes anirem sabent més sobre aquests casos, la causa i la seva evolució.

Identificat o no el causant concret, el cert és que aquest tipus de virus no té un tractament etiològic. És a dir, no tenim cap medicament que elimini específicament aquests virus. Les mesures que es prenen en els hospitals són tractaments simptomàtics: antiinflamatoris, immunoglobulines i de suport de sistemes essencials: respiratori, manteniment de la tensió arterial...

Què podem fer a casa i a les escoles:

1. l'actitud davant una febre en un nen ha de ser la de sempre: consultar si és molt alta o persistent, el nen té menys de 3 mesos o si s'acompanya de símptomes com:
              vòmits
              dificultat respiratòria
              petèquies (taques a la pell vermell fosc que no desapareixen en pressionar-les)
              alteracions de la consciència: somnolència, irritabilitat
              convulsions i altres trastorns del moviment: espasmes, debilitat muscular,   
              moviments sense coordinació, incapacitat per mantenir-se dret

2. per a millorar el malestar del nen, en qualsevol cas, li podem administrar un antitèrmic

3. si detectem algun d'aquests símptomes, demanar visita mèdica al vostre CAP, a Urgències, o trucar a CatSalut Respon al 061.

4. si tenim un nen malalt, no el portem a l'escola, evitem ambients tancats, mal ventilats i/o amb molta gent

5. la mesura més senzilla i efectiva per evitar contagis a casa i  escola és el rentat de mans: després de canviar el bolquer a un lactant, abans de menjar, després d'anar al lavabo els nens que hi vagin sols...

Informació més extensa a Canal Salut, i molt ben resumida en aquest document de la Secretaria de Salut Pública.


Antoni Salvà. Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada