Us recomanarem documents amb informació sobre la radiació solar, com protegir-se i les conseqüències que pot tenir no fer-ho. Pot ser no cal parlar de melanomes o altres complicacions. És necessari? No és suficient tenir en compte que no és bo cremar-se? Una persona, gran o petita, que al dia següent d'estar a la platja o la muntanya li fa mal la pell, té ampolles i en uns dies es pela a tires, no ho ha fet bé, no hi ha discussió.
Si parlem de efectes a llarg termini, recordeu l'entrada sobre las radiografies. Allà explicàvem que els nens són especialment sensibles a les radiacions (diguin-se raigs X o ultraviolats) precisament perquè són nens i tenen tota la vida per acumular dany cel·lular a la pell.
Pels que vulgueu saber més sobre la radiació ultraviolada, com es mesura, quins nivells té allà on esteu o voleu viatjar, podeu consultar el mapa de la AEMet de radiació ultraviolada, aquí la seva interpretació, i aquí el de les comarques catalanes.
En definitiva i resum, per molt que ens estudiem els foto protectors, entenguem com funciona i en comprem un que sigui fabulós, el més fàcil i barat i segur serà sempre evitar exposicions solars llargues en hores de màxima incidència, portar barret i samarreta (que ja els teníem comprats de l'any passat). Ningú ens obliga a anar, per exemple, a la platja a les 14 hores. Això és voluntari, tan voluntari com anar-hi a una altra hora.
Antoni Salvà
Pediatre
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada