dimarts, 13 d’octubre de 2020

SARS Cov2, Covid-19, PCR, aïllament, quarantena

Repassem alguns conceptes. Per posar un exemple: molt recentment sentíem a les notícies que el senyor Trump estava a un hospital militar en quarantena, després de practicar-li una PCR que va ser positiva. Doncs no, no era una quarantena, estava en aïllament. De vegades, convé repassar conceptes bàsics, i així parlar amb propietat.


SARS Cov2. Aquesta és la denominació del virus que ens ha trastocat els plans des de fa més de 6 mesos, per fer-ho fàcil, en diem simplement "coronavirus". Però de coronavirus n'hi ha molts altres. De totes les infeccions respiratòries de l'hivern, es calcula que un 15% les poden produir alguns d'aquests altres coronavirus. 

                                                                                                                                                                                                           

Covid-19. Es refereix a la malaltia produïda pel SARS Cov2.

PCR. És una tècnica de biologia molecular que serveix per a identificar un virus o un bacteri o un fong (si parlem d'infeccions). Detecta l'ADN o ARN (com en aquest cas) del germen. En el cas que ens ocupa, és una prova que es realitza a partir d'una mostra de material de la nostra via respiratòria. Si surt positiva podem estar segurs que hi havia SARS Cov2 i no un altre virus.

Precisa un equipament de laboratori específic i un mínim de temps per a realitzar-la.                  

                                          

Detecció d'antígens. Aquesta prova detecta, també a partir d'una mostra extreta del malalt, la presència de proteïnes del virus. Si hi ha poca quantitat de virus, és més fàcil que no les puguem detectar. 

La seva capacitat de detecció és inferior a la PCR. A canvi, és més ràpida. Es pot fer en minuts.

Detecció d'anticossos. Aquesta prova detecta, a partir d'una mostra de sang, la presència d'anticossos contra el virus. En aquest cas detectem una immunoglobulina (proteïna de la persona, no del virus). 

Els anticossos són producte de la resposta immunològica que el nostre cos produeix per defensar-se del virus. Per aquesta detecció hi ha test ràpids, amb resultats en minuts, o tècniques de laboratori, més lentes. Perquè siguin positives, ha d'haver passat un temps des de la infecció inicial (el sistema immunitari ha d'haver tingut temps de reconèixer el virus i generar els anticossos). 

Són útils per detectar infeccions que portin uns dies d'evolució o que ja han passat (en aquest cas la PCR no seria útil: el virus ja no estaria present en l'organisme).

Aïllament. Període de temps en què una persona amb la Covid-19, a qui s'ha detectat el virus, s'ha de mantenir aïllada al seu domicili per evitar contagiar als altres.

Quarantena. Es refereix a la separació temporal d'una persona sana que pot haver estat infectada pel virus. La durada de la quarantena es correspon amb el període d'incubació del virus. Si durant aquests dies la persona no presenta símptomes, es considera que no ha estat infectada i pot tornar a fer vida normal.

Antoni Salvà 
Pediatre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada