diumenge, 19 de maig del 2019

Píndoles per a dormir als lactants

No, no ens hem tornat farmacològicament agressius. Ens referim a píndoles informatives i recomanacions per facilitar el son dels lactants.

Des de ben petits, els infants aprenen per imitació i repetició. Per exemple, el concepte de la gravetat universal ja l'han experimentat mil vegades (tirant a terra tot el que tenen a l'abast, de forma reiterada i desesperadora per a qui l'està acompanyant) abans que ningú de la família o a l'escola els expliqui qui era el tal Newton i què va descobrir.

A més, si demostrem la nostra felicitat en alguna cosa que fa (riure, aplaudir, fer-li un petó...) li reforcem l'aprenentatge.

Per a dormir la cosa funciona igual. Alguns diran que què avorrit, fer sempre el mateix, a la mateixa hora, no poder improvisar... bé, no és exactament així. Contar un conte abans d'anar a dormir no vol dir contar el mateix conte (encara que en alguna època la nena voldrà el mateix durant setmanes).

Alguns d'aquests adults que no creuen en les rutines, voldrien sopar amb el nen a les 10 de la nit (una rutina), sortir a la nit fins les 2 (segona rutina) o llevar-se tard el diumenge al matí (més rutina); alguns d'aquests, dic, alguna vegada ens demanaran consells perquè el seu fill no dorm bé a la nit. La nostra solució serà, indefectiblement, instaurar rutines.

El cert és que la repetició de rutines, fetes amb naturalitat i convenciment, és el que farà que el nen adquireixi el costum que volem inculcar.

De vegades, tot i seguir les recomanacions fil per randa, la nena no s'adorm o es desperta 5 cops durant la nit, i passen els mesos i no canvia la situació. Aquests casos necessitaran un tractament diferent i, de vegades, una unitat especialitzada.

Perdoneu tanta consideració prèvia. En realitat, el tema de l'entrada eren els consells per aconseguir unes nits plàcides per a tothom, lactants i els seus germans, mares i pares. Però no ens allargarem més aquí. Teniu uns documents que us poden resultar útils a la web de l'Hospital Sant Joan de Déu, hi ha recomanacions generals i per etapes, des del nadó fins a l'adolescent.

Que dormiu bé.

Antoni Salvà
Pediatre




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada