dissabte, 9 de novembre del 2019

Grip! Vacuna? Hauria de vacunar la meva filla? I al seu germà?

Ja ha començat la campanya de vacunació contra la grip d'aquesta temporada. Com ja sabeu, la grip és una infecció molt contagiosa provocada pel virus Influenza, que dóna molt malestar, febre alta, congestió, mal de cap, dolors articulars i musculars...

Majoritàriament la podem passar a casa, amb analgèsic/antitèrmics i descansant. Però en alguns casos es pot complicar, i algú pot necessitar ingressar a l'hospital, pot tenir una pneumònia, o ser tan greu que provoqui la mort. Això és més probable en persones grans o que ja patien alguna malaltia o condició.

Per intentar no patir-la tenim diverses opcions. La principal, que podem fer tots, les mesures d'higiene, com el rentat de mans (tan senzilla que ens l'oblidem..?). La vacuna és una altra bona opció. Però només recomanada per les autoritats sanitàries a una part de la població.

L'Agència de Salut Pública defineix 4 grups de població a qui recomana administrar la vacuna. No els posem tots aquí, destacarem sobretot els que afecten amb més freqüència als nens i nenes:

1. Persones de 60 anys d'edat o més (aquí no hi ha pacients pediàtrics segur!)

2. Persones de més de 6 mesos i menys de 60 anys que presenten un risc alt de complicacions derivades de la grip:

              amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries. Aquí, com a condició més freqüent en nens, destaquem l'asma.
              diabetis mellitus
              obesitat mòrbida
              malaltia renal crònica i síndrome nefròtica
              hemoglobinopaties i anèmies o hemofília i trastorns hemorràgics crònics
              malaltia hepàtica crònica
              malalties neuromusculars greus
              immunosupressió
              persones receptores de trasplantaments
              càncer i hemopaties malignes
              implant coclear o en espera de l’implant
              malaltia celíaca
              malaltia inflamatòria crònica
              trastorns i malalties que comporten disfunció cognitiva

              Dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació
              Infants entre els 6 mesos i 2 anys d’edat amb antecedents de prematuritat de < 32 setmanes de gestació

3. Persones que poden transmetre la grip a d’altres que tenen un risc alt de presentar complicacions:

             Persones que conviuen a la llar, inclosos infants a partir dels 6 mesos d’edat, amb d’altres que pertanyen a algun dels grups d’alt risc per la seva condició clínica especial (esmentades al punt 2).

4. Altres grups als quals es recomana la vacunació: Persones que treballen en serveis públics essencials i altres (aquí tampoc hi ha nens).


    Com veieu, al CAP vacunem amb alegria
     (moltes gràcies al model per demostrar-ho)
1
Aquest any, s'han introduit dues condicions noves: els prematurs de menys de 32 setmanes de gestació, a vacunar entre els 6 i els 24 mesos d'edat. I les persones amb celiaquia.

Però el grup més important en número de població pediàtrica és, probablement, el que hem destacat en vermell: tots aquells majors de 6 mesos que conviuen amb algú inclòs en el grup 2. La majoria d'aquests nens i nenes no estan malalts, però poden patir la grip i trasmnetre-la als malalts que conviuen amb ells, a la mare embarassada o al germà petit prematur. Aquí parlem de tots els germans de la nena amb diabetes, del nen amb asma; el fill d'una persona amb càncer, la filla d'una dona embarassada, el net de l'avi amb malaltia respiratòria... i així molts més.

Penseu-hi. I si teniu dubtes, com sempre, ja sabeu on som.

Antoni Salvà
Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada