dilluns, 25 de novembre del 2019

Ulls vermells, secreció, escola, gotes

La conjuntiva és una membrana transparent que s'estén des del marge de la còrnia per tota la part blanca de l'ull i a la cara interna de les parpelles fins el seu marge, on neixen les pestanyes.
És transparent si està normal. Si la veiem vermella, direm que el nen o la filla tenen conjuntivitis.

I aquí comencen els dilemes: serà vírica? (com tantes i tantes infeccions), serà bacteriana? Li haurem de posar gotes, fer rentats amb camamilla o farigola? (segons de quina tradició familiar venim), hem de trucar als avis o al cangur?

La conjuntivitis vírica. La més freqüent. Els virus, pesats com ells sols, provoquen la major part d'infeccions respiratòries. En el context d'aquestes, també s'inflamen les conjuntives, habitualment dels dos ulls. De vegades el virus només ataca la conjuntiva, i la nena no tindrà febre ni més mocs de l'habitual, ni malestar general, només els ulls vermells, que li piquen una mica i amb alguna lleganya al matí.
Tractament: no res, o rentar els ulls i les lleganyes amb sèrum fisiològic estèril, camamilla o farigola. També podem aplicar llàgrimes artificials. I esperar.

La conjuntivitis bacteriana o purulenta es diferencia sobretot per la secreció. Són aquells ulls amb moc groc, abundant, que el neteges i a l'hora torna a estar igual. És més probable que només un ull estigui així. Encara que si el nen s'ho toca molt i després es toca l'altre, acabi amb els dos regalimant moc.
Tractament: rentats i col·liri antibiòtic.

Quan el nen és més gran, li piquen molt els ulls, i el nas també, fa molts esternuts al matí... pensarem primer en una conjuntivitis al·lèrgica,  podrà ser pel gat de la germana, o el plataner del carrer, o pels àcars de la pols (el més freqüent). Però de l'al·lèrgia no en parlarem avui.

I què, truquem a la cangur o ens demanem el dia a la feina o no passa res per anar a l'escola?

Solució: el recent document de 2018 Criteris de no assistència de l'alumnat a l'escola o llar d'infants durant un període de temps determinat a causa de malalties transmissibles. Barcelona: Secretaria de Salut Pública diu que


El document descriu una conjuntivitis bacteriana (o purulenta). De la vírica no en diu res, pel que sembla lògic anar a mirar què diu el mateix document de les malalties en general:
és a dir, un nen amb una conjuntivitis vírica que es troba bé i cap signe de gravetat, pot anar a l'escola.

No cal dir (però ho direm totes les vegades que sigui necessari) que la millor mesura de prevenció de contagis és el rentat de mans dels nens i nenes i de les persones que els cuiden.

Antoni Salvà
Pediatre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada