dijous, 26 de gener del 2017

Solucions d'avui en dia

Aquests dies, després de festes, hem pogut gaudir de talls publicitaris que ens suggereixen solucions als nostres mals. Per exemple, un anticremor/antiàcid gàstric que recomanen prendre després dels excessos gastronòmics de les festes. La gràcia principal del producte és que ens permet seguir fent excessos sense molèsties. No m'ha semblat en cap cas que intentin fer-nos entrar en raó i canviar el plantejament de com, què i quant menjar.

En el mateix sentit anuncien un aliment que serveix per abaixar el colesterol, i ens recomanen, molt preocupats per la nostra salut, prendre'l cada dia, ara que, després dels excessos festius del Nadal, ens haurem passat amb aliments poc saludables i ens haurà pujat, de ben segur. el maleït colesterol.

Segur que si us hi fixeu, trobeu algun altre anunci exemplificatiu, amb una intenció i producte tan exemplars com els anteriors: ens animen a posar pegats als nostres errors i a seguir-los cometent. Solucions tan modernes i imaginatives ja les havíem pogut observar a una pel·lícula de Los Juegos del Hambre: els habitants del Capitoli mengen fins que no poden més, van a vomitar i tornen a menjar (amb perdó per l'explícit de l'exemple).

Debatem sobre l'educació que donem als nostres fills. Pot ser hauríem de debatre també, o en primer lloc, com ens eduquem nosaltres mateixos, com ens respectem (als adults em refereixo). Sembla que les persones responsables d'aquesta publicitat (que ha servit d'exemple, però no té l'exclusivitat) ens tracten als consumidors com a estúpids, incapaços d'aprendre, de raonar, compradors que es fan mal, compren pegats per calmar el dolor, tornen a fer-se mal i compren més pegats, i es fan més mal... Incapaços d'entendre què és la prevenció i d'aplicar-la. I aquesta és una de les principals raons de ser de l'Atenció Primària de Salut. Ens haurem d'esforçar molt més.

I això vist des de Pediatria preocupa. Perquè els nens aprenen de nosaltres, els adults. I els adults tenim tan per aprendre...

Antoni Salvà
Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada