diumenge, 22 de novembre de 2015

Vacuna contra el meningococ B. Però, la recomanem o no?

En l'entrada anterior us explicàvem les recomanacions actuals de la vacuna contra el meningococ B que estan finançades de la Salut Pública. Fora d'això, associacions pediàtriques i molts pediatres recomanen a les famílies posar-la als seus fills, amb més o menys explicacions o raons.

Fa molts anys es buscava una vacuna contra aquest bacteri, però les que s'aconseguien no eren prou efectives. Es va trobar primer la solució per altres meningococs. El C ja té vacuna efectiva fa anys i ja està inclosa al calendari vacunal sistemàtic cobert per la Salut Pública des de desembre de l'any 2000. D'altres també tenen vacuna, però donat que no són habituals en el nostre ambient, no es posen ( A, W135, Y).

Freqüència. Les infeccions per meningococ B apareixen en la població general 0,7 casos per 100.000 persones, però amb una distribució per edats molt diferent. Els lactants de menys de 12 mesos arriben a patir 12 casos per 100.000.

Gravetat. Les infeccions per meningococ B tenen una mortalitat del 10%, i provoca seqüeles greus fins en un 30%.

Cobertura. Es calcula que la vacuna protegeix contra el 70% dels bacteris d'aquest tipus.

http://vacunasaep.org/familias/vacunas-una-a-una/vacuna-meningococo-b
                                  

Aquests són el números que coneixem, són freds, cert, però són una referència que ens pot ajudar a decidir.


Certament, les estadístiques no asseguren res. És molt poc probable que ens toqui un llamp, tots esperem que no ens passi, però passa. I a la inversa, és molt poc probable que ens toqui la loteria, però en comprem amb la il·lusió que ens passi a nosaltres. I la de Nadal, per exemple, es basa en un total teòric de 100.000 números i molts participem amb un número (1 per 100.000; repasseu la freqüència de la malaltia).

La vacuna pot evitar una infecció greu i potencialment letal. Endavant.

Però hi ha altres riscos molt més presents que podem escollir passar per davant, per exemple: la vacuna contra el pneumococ (sembla que l'any pròxim en algun moment estarà finançada), anar al cotxe amb el sistema de retenció infantil correcte i ben posat (la mortalitat per accidents de tràfic al 2013 va ser de 3,6 per 100.000 persones, segons de Direcció General de Tràfic), o tenir cura de les dents (la càries és la malaltia infecciosa més freqüent en nens, més del 50% de nens i nenes de 3 anys en tenen).

En definitiva, hi ha molts riscos a la vida. El meningococ B n'és un. Ara tenim una vacuna que ho redueix, no l'elimina. Poseu-la o no, però decidiu sabent quins són els avantatges i quines les limitacions.


Antoni Salvà Siquier
Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada