divendres, 21 d’agost del 2015

Reprenem les infeccions habituals...

En resum.
Un nen sà pot patir entre 3 i 8 infeccions respiratòries víriques cada any. Però si va a l'escola, té germans grans que hi van i/o està exposat al fum del tabac, pot arribar a tenir-ne fins a 18, segons càlculs publicats.  
El sistema immunitari d'aquests nens i nenes funciona perfectament.

Així com fa uns dies anunciàvem el reinici de les activitats comunitàries al setembre, us anunciem que també tenim previst reprendre les infeccions epidèmiques habituals, principalment respiratòries i de causa vírica, ja sabeu: mocs, tos, febre, mal de coll...

Segons els estudis i estadístiques actuals, es dóna per normal que un nen sà de entre 3 i 5 anys d'edat pateixi entre 3 i 8 infeccions respiratòries cada any. Molts pensareu que el vostre fill/a n'ha patit més, i de llarg! I és cert. El que passa és que el càlcul anterior està basat en infants que no van a l'escola, no tenen germans majors que hi van, i no estan exposats al fum del tabac. Aquests són tres dels més importants factors que augmenten les probabilitats de patir més infeccions. De fet, si es donen aquests circumstàncies, el número de infeccions anuals que es considera normal augmenta fins a 18!


Fixeu-vos que hem posat "un nen sà". Per moltes infeccions respiratòries víriques que pateixi el vostre fill, segueix sent un nen sà, que passa infeccions sí, però sà. En tot cas, no és una competició ni qüestió de batre records. Això són números basats en estadístiques. Cada nen tindrà les infeccions que "li toquin" en funció de les pròpies circumstàncies.

Quan ens diuen que tal nen té moltes infeccions o febres tan altes, en general, pensem en la seva immunitat: No tindrà algun defecte immunitari? I si no ens ho demanem nosaltres, ens ho fa pensar la publicitat, que cada dia ens suggereix "alimentar o reforçar" les defenses amb tal o qual producte. Penseu que les immunodeficiències són malalties poc freqüents i algunes molt serioses, res a veure amb tenir 4, 10 o 18 refredats o faringitis víriques. Aquestes malalties faciliten infeccions més greus, persistents o de repetició, i necessiten tractaments molt específics, sense els quals el malalt no pot superar la infecció.



Antoni Salvà Siquier. Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada