dimecres, 29 d’octubre del 2014

Li farem una radiografia per veure si...

...si veiem alguna cosa que ens confirma un diagnòstic que sospitem i això ens determina un tractament o un altre.

Aquest és el procés general que hauria de dirigir la petició d'una exploració radiològica en un nen (en un adult també, però aquí no ens ocupem d'ells avui). Les radiografies són una d'aquelles coses en què trobem una àmplia varietat de reaccions tan entre els professionals que les han de demanar com entre les persones a qui se'ls recomana. Des de qui demana, amb l'entonació de qui espera un no per resposta: "segur que li hem de fer?", o l'altre que "aconsella" sol·licitar una radiografia al nen per tal o tal raó, quan no existeix un motiu justificat per demanar-la.

Com tantes coses en la pràctica diària, moltes accions que podem executar són molt segures, de molt baix risc, en general no passa res per fer-les: prendre un analgèsic per si ens fa mal alguna cosa, prendre un antibiòtic per si ens va bé, fer una anàlisi de sang per si trobem alguna alteració, una radiografia per si... En ocasions, tan si les fem com si no, no passarà res, ni bo ni dolent. Les radiacions, però, tenen unes característiques especials:

  •          són silents. El mal que van provocant a nivell cel·lular és invisible.
  •          són lentes. Les conseqüències, si apareixen, són a molt llarg termini.
  •          són acumulatives. D'especial importància en els infants. L'efecte nociu sobre els teixits va sumant amb cada exposició a les radiacions ionitzants, durant tota la vida.

Ara bé, amb o sense radiografies, ningú està lliure de ser irradiat. En realitat, tots estem sotmesos a radiacions, tan si volem com si no: la radiació natural de fons, la que rebem de les substàncies radioactives de la Terra i la que arriba des de l'espai. La rebem tots de forma constant durant tota la vida. De fet, en els documents que us recomanem tot seguit, pel qui vulgui llegir més, es compara la radiació de cada tipus d'exploració radiològica en termes de temps de radiació natural. Per exemple, una radiografia de tórax equival a uns dies de radiació natural. En canvi una radiografia d'abdomen equival a mesos de radiació natural.

Aquí podeu obtenir més informació del Canal Salut de la Generalitat, de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica i, més senzill, d'un document divulgatiu del Govern de Navarra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada