dissabte, 1 d’octubre del 2022

200 virus

Tornen!
I molts d'aquests més de 200 virus que sabem que infecten als humans passaran per les mucoses i pell dels vostres fills i filles. És així.

Aneu clicant malalties (alguna més d'un cop):

Refredat (múltiples virus)
Faringitis
Conjuntivitis
Bronquiolitis per virus respiratori sincitial
Gastroenteritis per rotavirus, o per qualsevol altre
Laringitis per parainfluenza
Mononucleosi
Grip
Varicela
Malaltia boca mà peu

                        Exantema sobtat
                        Herpangina
                        Herpes
                        Parvovirus
                        Malaltia de la bofetada (o megaloeritema)            
                        Berrugues pel virus del papiloma
                        Molluscum contagiosum
                        Xarampió
                                                             Rubèola
                                                             Parotiditis
                                                                (i més...)

Per cert, virus es veu que prové del llatí virus, i que significa verí o toxina. El primer que es va descobrir a finals del segle XIX va ser el virus del mosaic del tabac (tants que n'hi ha i aquest no infecta les persones).

Els experts, els de debó i també tots els altres que saben i parlen de tot, ja especulen sobre el que passarà i el que no aquesta tardor-hivern. Aquí us ho aclarim: 

Els virus ens tornaran a donar molta feina

Als infants patint-los. Sent contagiats per companys, familiars o altres contactes no tan habituals..., desenvolupant símptomes: tos, febre, mal de coll, vòmits, mocs, congestió, diarrea, mal de cap,... (podeu seguir vosaltres mateixos), i posant en marxa els seus sistemes defensius i superant la infecció.

         A tot això, m'agrada dir que els vostres fills i filles, per moltes infeccions d'aquestes que tinguin, no són nens i nenes malalts, són nens i nenes sanes que es posen malalts i superen cada una de les infeccions que els toca patir.

A les famílies: algun familiar patint també alguna de les malalties que li contagiarà el seu estimat infant, i fent malabarismes per acomodar la logística familiar i laboral en cada episodi.

I nosaltres, en el procés, intentarem fer la nostra feina: ajudant a informar les famílies que ens consulteu, diagnosticant i recomanant mesures per tenir cura dels nens i nenes.

Fa dos anys que sentim parlar d'un sol virus (no el vull mencionar ja més). Ha predominat tant que va fer que els altres quedessin en standby, però segueixen actius. Ja ho vàrem veure durant la primavera passada, amb brots inusuals de grip i bronquiolitis (que solen estar en màxima activitat a l'hivern).

La "nova normalitat" serà que ens haurem de tornar a acostumar a la presència dels més de 200 virus actius intentant envair-nos i fent treballar els nostres sistemes immunitaris (i els dels nostres fills i filles, que ho fan molt bé, per cert).

Antoni Salvà
Pediatre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada