diumenge, 5 de maig del 2019

Laringitis: la tos única, inigualable

La laringitis és la inflamació de la laringe, fàcil. En el nostre dia a dia, en  dir laringitis volem dir infecció vírica respiratòria que inflama la laringe, però molt probablement també la mucosa del nas, de la faringe, les conjuntives...

La laringitis és vírica (97% dels casos). El més característic és la tos estridulosa, li podem dir de gos, de foca, metàl·lica... però quan l'hem sentida, ja la reconeixerem sempre. A més, també és típic que la nena es quedi afònica, o amb la veu diferent. Si la inflamació és més important, pot ser també fa un estridor: quan agafa aire, fa un soroll també molt característic.

A part d'aquest símptomes, pot tenir febre, mocs, mal de coll, poca gana, algun vòmit. I tot això a l'hora o uns dies més tard. La bronquitis també pot fer acte de presència, especialment en els nens que en tenen antecedents.

El que preocupa d'aquesta inflamació, és que si és molt intensa, pot provocar una dificultat per respirar al nen. En alguns casos, si aneu al metge, li posaran una mascareta amb medicació nebulitzada, o li donaran un antiinflamatori per boca, o ambdues coses. En pocs casos, serà necessari ingressar -lo per seguir el tractament.

Què podem fer a casa? La tos de gos i l'estridor comencen típicament a la nit. Quan apareix, el millor que podem fer és posar al nen en posició vertical (assentat o dret), tranquil·litzar-lo (no és útil asustar-lo amb la nostra pròpia preocupació) i posar-lo a respirar aire fred: a l'hivern basta obrir una finestra o sortir al balcó una estona; en nits càlides d'estiu, respirant l'aire fred de la nevera oberta. Aquestes dues mesures, posició i aire fred, poden revertir una situació que semblava incontrolable. Si tot i així no respira bé o fa molt soroll, el millor serà anar a Urgències (recordem que és de nit).

Un cop sabem què té, les mateixes mesures són útils per prevenir un altre empitjorament nocturn: que dormi en posició incorporada i procurar un ambient a l'habitació on dormi fresc. A l'hivern, si poseu calefacció, millor que la temperatura no superi els 19º.

El més freqüent és que en 2 o 3 nits la cosa millori. Però pot durar només una nit o cinc, per exemple.

En aquest tipus d'infecció, vírica com hem dit, no és necessari ni útil ni convenient prendre antibiòtics. Els virus que la solen provocar són els virus parainfluenza, n'hi ha tipus 1 (75% dels casos), 2, 3, el virus respiratori sincitial, l'adenovirus, el de la grip, el del xarampió...

No ens allarguem més, però si voleu més informació, podeu mirar per exemple els documents de la:
Sociedad Española de Urgencias de Pediatría o de la
Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria

Antoni Salvà
Pediatre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada