Hi ha moltes publicacions que intenten posar la febre al seu lloc, però la importància que li donem els sanitaris i que li donen les famílies segueix sent, aparentment, excessiva. La tenim en tan alta consideració com si ella, la febre, fos la causa de la malaltia, o com si tractant la febre poguéssim curar la malaltia. I no.
La febre pot ser causada per malalties infeccioses (la gran majoria de vegades en nens a les nostres consultes), malalties inflamatòries con la malaltia de Crohn o l'artritis reumatoide. També alguns medicaments poden provocar un augment de la temperatura corporal, com alguns anticonvulsivants o anestèsics. I factors físics, com estar en un ambient excessivament calorós.
Aquí, per freqüència, parlem de la febre per infeccions. En aquest cas, la presència de gèrmens (o molècules d'aquests) dins de l'organisme, provoca la reacció del sistema immunitari. Aquest, per mitjà de substàncies que allibera, altera el nostre "termòstat" intern a l'hipotàlem (per allà dins del nostre cervell). L'hipotàlem envia senyals al cos perquè augmenti la temperatura. Senyals que es tradueixen en calfreds i vasoconstricció (puja la temperatura, febre). Quan arribem al grau desitjat per l'hipotàlem, aquest envia nous senyals perquè la temperatura deixi de pujar: suar, vasodilatació (baixa la temperatura).
Els antitèrmic interfereixen en els senyals que canvien el "termòstat", aconseguint que la febre no pugi tant o que baixi. Però no actuen sobre la primera causa de tot el procés, el que hem mencionat al principi: "la presència de gèrmens".
Per això, donar antitèrmic no fa el procés més curt. La curació de la infecció tindrà lloc el mateix dia, tan si donem antitèrmic com si no. I si això és així, donem antitèrmic o no?, total, per tractar un simple efecte secundari, per no curar, per arriscar-nos a efectes secundaris dels medicaments...?
La decisió de donar antitèrmic a un nen amb febre hauria de dependre del conjunt, del nen en la seva totalitat. Si té febre i no se'l veu molest, està tranquil, juga, menja... podríem decidir no tractar-lo.
Si té febre i està irritable, no menja, es queixa... us recomano tractar-lo. I també us recomano tractar-lo en altres dos situacions:
- si té algun dolor, cap, coll, esquena, orella... independentment de si té febre o no (resulta que els antitèrmics paracetamol i ibuprofè també són analgèsics).
- si heu d'anar al metge i el nen es queixa de dolor o malestar o té febre, administreu-li l'antitèrmic/analgèsic abans de sortir de casa. A la consulta no necessitem en cap cas que el nen tingui febre o dolor en el moment de l'exploració i valorar-lo.
Si voleu llegir més, tenim un document sobre la febre al nostre web del CAPSBE. També recomanable el document de la AEPap. També expliquen com NO tractar la febre (alguns mètodes només faran passar un mal moment al nen, i alguns són directament perillosos).
Antoni Salvà
Pediatre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada