divendres, 10 de juny del 2016

Sol, solet

 A 10 dies del solstici de juny, inici astronòmic de l'estiu de 2016, el sol, la calor i les cremades solars ja són aquí. Era inevitable una entrada sobre el tema. Després de parlar de vacunes del calendari, noves vacunes per evitar malalties que no podem controlar, malalties amb complicacions poc habituals, tenim ara entre mans un assumpte del que sí tenim o podem tenir control, si volem.

Us recomanarem documents amb informació sobre la radiació solar, com protegir-se i les conseqüències que pot tenir no fer-ho. Pot ser no cal parlar de melanomes o altres complicacions. És necessari? No és suficient tenir en compte que no és bo cremar-se? Una persona, gran o petita, que al dia següent d'estar a la platja o la muntanya li fa mal la pell, té ampolles i en uns dies es pela a tires, no ho ha fet bé, no hi ha discussió.

Si parlem de efectes a llarg termini, recordeu l'entrada sobre las radiografies. Allà explicàvem que els nens són especialment sensibles a les radiacions (diguin-se raigs X o ultraviolats) precisament perquè són nens i tenen tota la vida per acumular dany cel·lular a la pell.
                                                                                                                  Bé, aquí van les lectures recomanades. A la pàgina gencat hi ha uns Consells per a l'estiu, que no parlen només del sol. Hi ha a la AEPap diversos documents sobre el sol, els seus beneficis i toxicitats: foto protectors, consell variats, els efectes del sol.

Pels que vulgueu saber més sobre la radiació ultraviolada, com es mesura, quins nivells té allà on esteu o voleu viatjar, podeu consultar el mapa de la AEMet de radiació ultraviolada, aquí la seva interpretació, i aquí el de les comarques catalanes.

En definitiva i resum, per molt que ens estudiem els foto protectors, entenguem com funciona i en comprem un que sigui fabulós, el més fàcil i barat i segur serà sempre evitar exposicions solars llargues en hores de màxima incidència, portar barret i samarreta (que ja els teníem comprats de l'any passat). Ningú ens obliga a anar, per exemple, a la platja a les 14 hores. Això és voluntari, tan voluntari com anar-hi a una altra hora.

Antoni Salvà
Pediatre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada