diumenge, 19 d’abril del 2015

La de la bufetada

Aquests dies estem veient una munió de nens i nenes amb la malaltia de la bufetada, no pel seu comportament, sinó pel virus anomenat parvovirus B19. Segons l'escola de la que venen, també en diuen cinquena malaltia, eritema infecciós, megaeritema o, alguns una mica menys encertats, de la papallona.

Tots aquests noms són sinònims de la mateixa infecció. L'eritema infecciós és una malaltia infecciosa que es caracteritza per l'aparició d'una vermellor típica a les galtes, del que ve això de la bufetada. No sol donar febre alta ni malestar, de manera que no ens adonem que el nen té alguna cosa en marxa fins que surt l'erupció. I resulta que quan apareix l'erupció, el "malalt" ja no és contagiós. És per això que, un cop diagnosticada la malaltia, no és necessari prendre cap mesura d'aïllament.

L'erupció, en forma de taques vermelles planes s'estén a tronc i braços i cames. Desapareix en uns dies, però pot reaparèixer repetidament durant un mes, aproximadament.

Aquesta malaltia, en nens sans, no ha de tenir cap tipus de complicació. Només es considera que s'ha de tenir precaució amb persones amb immunodepressió i amb embarassades que no l'hagin passada abans.

En definitiva, sigui quin sigui el nom que li han donat, no us preocupeu, ja no és contagiós, vida normal.

Més informació i detalls, si voleu a Kidshealth, AEPap, AEPed (aquestes últimes en castellà en diuen "megaloeritema").

Per si teniu curiositat, i això no ho trobareu a les webs que us acabem de recomanar, a principis del segle XX es van descriure unes malalties infeccioses infantils amb erupció que se'n van dir "clàssiques", i per a les que es va establir una denominació ordinal a mesura que les identificaven els savis del moment. La llista va arribar a 6:

Primera malaltia: xarampió.
Segona malaltia: escarlatina.
Tercera malaltia: rubèola.
Quarta malaltia: malaltia de Dukes o Filatov-Dukes (aquesta no existeix en realitat, però al 1904 no ho sabien).
Cinquena malaltia: la de la bufetada, eritema infecciós o megaeritema.
Sisena malaltia: exantema sobtat.


Antoni Salvà Siquier. Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada