dilluns, 30 de març de 2015

Calçat que no passa del turmell

En resum:
Els peus aprenen a caminar millor sense ajuda. El calçat ha de servir per protegir el peu, no per a guiar-lo ni limitar els seus moviments. Teniu això en ment en comprar sabates pels vostres fills i filles, a qualsevol edat.

Calçat que no passa del turmell...

Així comença la defició de sabata del diccionari. Com han de ser les sabates del nen? És una pregunta freqüent de les famílies amb infants que comencen a posar-se drets o a caminar. Abans d'aquest moment, és a dir, nadó, lactant a la cadireta, dormint, en braços o reptant pel terra... no necessita sabates, ni botes, ni sandàlies ni res. En tot cas un mitjó o peüc perquè no tingui fred.

A l'hora de posar-se dret o caminar, què necessita el nen o nena?
Necessita protecció, i punt. El peu, la cama, el turmell no necessiten cap estructura que dirigeixi el seu moviment, que limiti l'amplitud de moviments. És més, el que millor li va és poder moure's, ser lliure, haver d'esforçar-se per mantenir postures, per aguantar el pes del cos, per aprendre a equilibrar-se.

El que hem de proporcionar als peus és que els protegim amb algun material (diguem-li sabates) que eviti els perills d'anar per casa o pel carrer: brutícia, substàncies relliscoses, el trocet de vidre de l'últim got que es va trencar a la cuina, pedretes al carrer, la temperatura cremant de l'estiu i el fred de l'hivern...

A partir d'aquí, escolliu les sabates que vulgueu. I hem posat sabates, perquè les botes no entren en les nostres recomanacions. Com hem dit, el turmell també vol ser i sentir-se lliure. Per llegir més i consells específics de les característiques de les sabates, us recomanem la pàgina web del Dr García Fontecha. Us agradarà.

A més de les característiques de les sabates en sí, es poden trobar consells curiosos, com per exemple quin és el millor moment de dia per comprar-les: la tarda. La raó és que a la tarda el peu és una mica més gran que al matí. És millor comprar-les a la tarda i que al matí resultin una mica més grans, que no comprar-les al matí i que a la tarda el nen les noti estretes. Tot això suposant que aneu a comprar les sabates amb el nen...


Antoni Salvà Siquier. Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada